Onderzoek en restauratieadvies J.J. Viottastraat

In samenwerking met Alexander Westra werd een interieurhistorisch onderzoek uitgevoerd naar een woonhuis in de J.J. Viottastraat in opdracht van een particuliere eigenaar. Specialisten werden ingeschakeld voor een beoordeling van de historische parketvloer en wandbetimmering, de velours wandbespanning en het uitvoeren van een kleuronderzoek. Vervolgens werd een restauratieadvies opgesteld op basis van de vondsten en de waardering van de diverse onderdelen. De voorkamer wordt gerestaureerd, de achterkamer op hoofdlijnen gereconstrueerd en de kleuren van de oorspronkelijke afwerking teruggebracht in het entreegebied en het trappenhuis. In de keuken wordt een moderne voorziening ingebracht.

Het onderzoek bestond uit de volgende onderdelen:

  • Het bepalen van de mate van authenticiteit, de datering en herkomst van de verschillende interieuronderdelen.
  • Het onderzoeken van diverse bronnen (bewoners- en bouwgeschiedenis, archieven, voormalige bewoners/bezoekers van het pand, fotobronnen, literatuur, Le Grand interieurs in andere woningen) die informatie over de geschiedenis, de ontwerper, de (oorspronkelijke) aard, het uiterlijk en de cultuurhistorische waarde van het interieur kunnen opleveren.
  • Het bepalen van de mate van schade aan specifieke interieuronderdelen en het vaststellen van de benodigde restauratie/reconstructie.
  • Opstellen van een globaal plan voor de herbestemming van de begane grond.
  • Specialistisch onderzoek uit te voeren door derden.

Periode

2009

Opdrachtgever

Particuliere eigenaar

Partners

Erfgoedpraktijk, Alexander Westra www.erfgoedpraktijk.nl
Emmy de Groot, zelfstandig adviseur erfgoedcollecties en specialist conservering en restauratie van textiel www.emmydegroot.nl
Pol Bruijs, meubelrestaurator Bruijs en Streep www.bruijs-streep.nl
Lisette Kappers, kleuronderzoek www.lisettekappers.nl


« naar portfolio overzicht