Communicatie en marketing
Voor het opstellen van een communicatieplan zijn ‘de boodschap’, de doelgroepen en de doelstellingen vaste ingrediënten en toch is geen plan hetzelfde. In het geval van het project in Amsterdam Zuid was het belangrijk om zo breed mogelijk zichtbaar te zijn in de stad en hebben we gefocust op de Amsterdamse verenigingen en bladen zoals het Parool en Ons Amsterdam en de lokale TV zender. Dit neemt niet weg dat de ontdekking van een bijzonder interieur van een Joodse familie de landelijke en de Duitse pers heeft gehaald en dat er aandacht aan werd geschonken op het NOS journaal. Het sneeuwbaleffect van deze ‘free publicity’ heeft het project een zeer brede bekendheid gegeven.
Communicatieplan
Het huis aan de J.J. Viottastraat dat tijdens onze zoektocht naar bijzondere interieurs werd bezocht is talloze keren besproken nadat er een artikel verscheen in Trouw op 9 september 2008 en het NOS journaal het oppikte (17 september 2008). Samen met een lange lijst van berichten in de geschreven pers, de nieuwsitems van AT5, een aantal radio interviews en een tiental lezingen is de doelstelling van het kenbaar maken van het project in het Amsterdamse meer dan bereikt.
Zichtbaarheid op straat
Bij het nieuwe Museumkwartier in Zeist was het bij de aftrap vooral de bedoeling om de zichtbaarheid van het bijzondere cultuurhistorische erfgoed op straat te vergroten. De 14 informatieborden worden nog steeds dagelijks door bezoekers en inwonenden met interesse bekeken. Tijdens de Open Monumentendag in 2010 werd de zichtbaarheid vergroot door een aantal vrolijk wapperende beachflags langs de route van opengestelde gebouwen.